Çocuğunuz;
- İnsanların istek ve ihtiyaçlarını hemen fark edip elinden geleni yapıyorsa,
- Duygusal bir çocuksa,
- Sıkıntılı bir arkadaşını sorunlarıyla yakından ilgileniyorsa,
- Ev işlerinde siz demeden gönülden yardım ediyorsa,
- Girdiği ortamlarda iyi ve uyumlu çocuk tablosu sergiliyorsa,
- Çevresindeki kişileri memnun etmeye çalışıyorsa,
- Çabuk inciniyorsa,
- Doğadaki tüm canlılara karşı merhametliyse,
- İnsan ilişkilerinde ince, düşünceli davranıyorsa,
- Nezakete önem veriyorsa,
- Başkaları için fedakarlık yapıyorsa,
- Sorumluluk duygusu yüksekse,
- Çevresinin başkalarını olmasına önem veriyorsa,
- Sempatik ve cana yakınsa,
- Ailenizin bir arada olmasını ve birlikte birşeyler yapmanızı istiyorsa,
İşte size yardımsever kişiliği öne çıkmaya başlayan bir yavrucuk. Size kolay gelsin diyor ve her zamanki gibi çocuğumuzu daha iyi tanımamızı sağlaması amacıyla "Yürekten Anne Baba Olmak" kitabımızın sayfalarını aralıyorum.
Yardımsever Kişilik Özelliği Öne Çıkan Çocukların İç Sesleri: "Memnun et" dir. Bu kişilik eğilimindeki çocuklar çevrelerindekileri memnun etme adına sürekli gayret içindedirler. Bu çocukların bilinçaltında "önce insan" teması baskındır.
Oyunları;
Oyun sırasında hoşgörülü ve anlayışlıdırlar.
Sorunları kolaylıklar çözer, gerektiğinde özür dileyerek oyunlarını sürdürürler,
Genellikle çok arkadaşları vardır. Hemen her tür kişilikteki çocukla kolaylıkla anlaşırlar.
Desteklenmesi Gereken Yönleri;
Sözlü olarak kendini açıkça ve güvenli biçimde ifade edebilme,
Zaman yönetimi,
Zaman öncelikleri düzenleyebilme ve zamanı etkili kullanabilme,
Zaman zaman "hayır" diyebilme.
Ebeveynlerine öneriler;
- Bu kişilikteki çocuklar başkaları için yaşama eğilimindedirler ve hep çevresindeki kişilerin önceliklerini, isteklerini düşünürler. İnsanlara karşı aşırı vericidirler. Sürekli başkaları için yaşamanın mümkün olmadığını, herkesin zaman zaman kedi isteklerine de öncelik tanımasının gerekliliğini anlatın.
- Çocuğunuz zaten yaratılış olarak uyumlu ve sizden gelen her isteğe cevap vermeye hazır bir yapıdadır. Yapabiliyor diyerek çocuğunuza sürekli sorumluluklar vermek, yaşının üzerinde görevler yüklemek çocuğunuzun bir süre sonra daha oldun davranışlar göstermesine neden olur. Çocuklarınıza yaşadıkları yaşın özelliklerini ve ihtiyaçlarını doyasıya yaşamaları, onlara ruhsal ve psikolojik açıdan rahatlık katar.
- Çocuğunuz istemediğiniz bir davranış yaptığında kontrolsüz tepkiler göstermeyin. Özellikle yardımsever kişilikli hassas, duygusal çocuklara uygulanan şiddet, bu çocukların yapabilme potansiyellerine, özgüvenlerine ciddi zarar verebilir.
- Çocuğunuzla sohbetleririnizde ona kendisi hakkında düşünme amaçlı sorular sorun. Çocuğunuzun kendi isteklerini, duygularını tanıyarak fark etmesine yardımcı olun.
- Çocuğunuzla birlikte olaylar, insanlar, filmler vb. hakkında konuşarak kendi duygularını, düşüncelerini ifade etmesini sağlayın, ona fikrini sorun. Böylee karar verme, kişiliğini azanma ve kendine güven duyma konusunda ilerlerler.
- Yardımsever eğilimli çocuğunuz, çoğunlukla uyumlu davranışlar sergiler ama az da olsa bazen inatçılık yaptığını, isyan ettiğini gözlemlerseniz hemen tepki vermeyin. Çocuğunuzun bu tutumu davranışının altında onaylanma isteği yatmadığının, çocuğunuzun kişiliğinin olumlu yönde güçlendiğinin göstergesi olabilir. Çocuğunuzun özgüveni yüksek, kendi kararlarını verebilen, kendi seçimlerini yapabilen bir birey olması için nadir olarak yaşanan başkalldırışları büyük değer taşır.
- Çocuğunuz yaşadığı arkadaşlık sorunlarında aşırı fedakar tutum sergiliyorsa ona sürekli arkadaşının onayını almak zorunda olmadığını söyleyin. Kendisini açık ve dürüstçe ifade ettiği zaman onu yüreklendirin. İnatçılık ettiği yada isyankar davrandığı zamanlarda üzülmeyin, tam tersine sevinin. Bu tutumuyla kabul edilmek onun için çok önemlidir.
- Düşüncelerine ve duygularına saygı ve güven duyduğunuzu belirtin. Böylece kendine güven duymasına yardımcı olursunuz.
- Çocuğunuzun arkadaşlarının sorunlarıyla ilgilenmek ve onları mutlu etmek adına saatlerce onlarla vakit geçirdiğini farkettiğinizde onunla zaman yönetimi ve kendi önceliklerin belirleme konusunda sohbet edin. Aksi takdirde çocuğunuz bütün zamanını başkaları için uzun yıllar feda etmeye devam edecektir.
Yardımsever çocuğunuz sevecen ve sıcakkanlıdır, sevgi doludur. Diğer insanların duygularını anlama, empati kurma yetileri çok gelişmiştir. Çok iyi kalpli, cömert ve yardımseverdir. Çoğunlukla nazik ve terbiyelidir. İnsanların duygularına ve ihtiyaçlarına karşı duyarlıdır. Enerjik ve hayat doludur. Çoğunlukla dışa dönüktür. İyimser bir ruh haline sahiptir. İnsanları oldukları gibi kabul edebilme yetisi çok gelişmiştir. anlayışlı ve hoşgörülüdür, eleştirel yaklaşmaz. Hatalı olduğunda kolay özür diler. Affedicidir, merhamet yetisi gelişmiştir.
Not: Onları düşüne düşünme becerilerini destekleyici faaliyetlere yönlendirin. Onu sosyal olmayan etkinliklere de katılması konusunda teşvik edin. İmkanlarınız doğrultusunda çocuğunuzun görsel sanatların bir dalı ile erken yaşlarda ilgilenmesini sağlayın.
0 yorum
Yorum EkleYorumunuz