Çocuklarda Harçlık Yönetimi

Kantinin kreÅŸteki Saadet teyzesinin mutfağı olduÄŸunu ve bi ihtiyacı olduÄŸunda elini kolunu sallaya sallaya gidip alabileceÄŸini sanan Vuslat önce bir kantinin para isteyen görevlilerine toslasa da bu yeni durumu kısa sürede benimsedi. Bu kantin denilen meretin içinde bir dolu abur cubur barındırdığını farkedip, parayı ver düdüğü çal olsa da kumbarasındaki paralarla bu iÅŸin üstesinden rahatça gelebileceÄŸini, arkadaÅŸları eÅŸliÄŸinde yenilecek çikolata ÅŸeker için buna deÄŸeceÄŸini düşündü.

Eeeee biz de baktık bi bir anne baba olarak bu gidiÅŸe bir dur deme zamanı gelmiÅŸ de geçiyor bile. Naparız ne ederiz diye bir durum kritiÄŸi yapıp birde uzman görüşlerini dinledikten sonra Vuslat'a ÅŸimdilik haftalık 7 lira verelim bakarsa baÄŸ olsun bakmazsa daÄŸ olsun kararına vardık.

Zaten 5 yaşından itibaren çocuklara harçlık vermeye baÅŸlanabilirmiÅŸ. Ve bu çocuÄŸun bilinci, sorumluluk alması, para kontrolü ve tutumlu olmayı öğrenmesi adına önemli bir durummuÅŸ. Harçlık miktarı da çocuÄŸun yaşına ve yaÅŸanılan yada çocuÄŸun bulunduÄŸu ortama göre deÄŸiÅŸkenlik gösterebilirmiÅŸ. Mesela çocuÄŸun muhatap olduÄŸu sosyal ortamda onu zor durumda bırakmamanın önemli olduÄŸu kadar 6 yaşındak bir çocuÄŸa 50 lira harçlık vermek de tutarsız bir davranış.

Harçlığı olan çocuk benim ÅŸu kadar miktarlık bir seçim hakkım var diye düşünmeli. Ayrıca verilecek miktar çocuÄŸun kendi keyfi harcamaları için ayrılmış olmalı. Anne babanın bunda dırdır bırbır vırvır etme hakkı yok yani. Bunların yanında çocuÄŸun yiyecek içecek giyecek gibi ihtiyaçlarını karşılamada yine anne baba sorumlu. Ama mesela olur ya çocuk 15 liralık bir oyuncak deÄŸil de 25 liralık bir oyuncak istediyse çocukla "bak ben bunun 15 lirasını ekliyorum ama 25 liralık olanını almak istiyorsan geri kalan 10 lirasının da senin kendi harçlıklarınla tamamlaman lazım" gibi bir konuÅŸmaya girilmeli. Bunların yanında ebeveyn çocuÄŸunun gönlünden geçen bir oyuncak vs. de sürpriz olarak alabilir.

Yani amaç senin de paran var artık istersen biriktirir paranı artırır daha pahalı isteklerini bile alabilirsin, yada günlük çikolata ÅŸekere tav olur diÄŸer büyük isteklerine ulaÅŸamazsın. Bunu sen belirleyeceksin, karar senin elinde mesajı vermek. Hem param var diye kendini iyi hissetsin hem kıyıya köşeye bikaç kuruÅŸ atarak tutumu öğrensin.

Tüm bunarın etkisi olarak çocuk zaman geçtikçe parasının sorumluluğunu almayı öğreniyor. Aile içerisindeki işleri yaparken işleri planlamayı, zamanın kıymetini öğreniyor.

Bu yazı: haftalık 7 lirayla pahada hafif tecrübede ağır bir hayat dersi vermek için kolları sıvadı. Bu yazının derdi 3-5 kuruÅŸ deÄŸil, bu yazının derdi çocuÄŸunun geleceÄŸiydi. 

 

 



 

Etiket :  para biriktirmek , tasarruf , tutumlu olmak , para yönetimi 

0 yorum

Yorum Ekle

Yorumunuz

  1.