"Tamam aile toplantısı yapalım hadi buyruuuun, eeee ne konuşucaz, nasıl konuşucaz niye konuşucaz" diyenlerden misiniz? Gel vatandaş geeeeel! Okumadan geçme. Çünkü aşağıdaki yazıda yemek tarifi verir gibi madde madde tuzundan yağına kadar ayrıntılı anlatımıyla aile toplantılarının nedeninden önemine ve nasıl oluruna kadar birçok soruya yanıt bulacaksınız.
*******NÄ°YE AÄ°LE TOPLANTISI, BU MERET NE Ä°ÅžE YARAYACAK?
* Anne babalar çocuklarının kendine güveni olmasını isterler.
Çünkü kendine güveni olmayan çocuk uzun vadede mutlu ve kendine ait hayat yaşaması mümkün değildir.
* İnsan ilişkileri iyi olsun isterler. Yani sosyal bir çocuk olsun istediği kişiyle istediği kadar ilişki kursun ama muhtaçlığı söz konusu olmasın diye arzu ederler.
*Sorumluluk sahibi bir evlat olsun, Üstüne düşen görevi yapsın, girişimci olsun, atak olsun.
İşte aile toplantıları bu isteklere yanıt verir, yatırım yapar.
* Bunun yanında aile toplantıları;
-Aile içerisindeki iletişimin devamlılığını sağlar.
-İlişkilerin sağlıklı olmasını sağlar.
-Hınç, kin, gaddarlık gibi hislerin birikmesini önler.
-Sağlılı bir gelecek oluşturur.
* Eğer ebeveyn "bu kişinin sorun çözme becerileri olsun, bu kişi iş birliğine yatkın olsun, düşüncelerini açık seçilde ifade edebilsin, kendisine verilen sorumlulukları bilinçli olarak kendi seçimleriyle takip edebilsin, sınırlarını bilsin ve söz verdiği zaman bunu kimse hatırlatmasa dahi yapabilsin. Böylelikle başkasının dediğinden dolayı değil, kendisinin kabul ettiği temel değerlerden dolayı hayatını yönetebilsin" diyorsa aile toplantıları biçilmiş bir kaftan.
* Demokratik aile olmadan bu milletin demokratik yaşama kavuşması mümkün değil. Aile toplantıları sayesinde toplumda birbiriyle konuşmasını bilen, birbirini dinlemesini bilen insanlar oluşmaya başlar.
* Aile toplantıları uzun vadede çocukta çok başka güzellikler yaratır. Çok güçlü, çok farklı bir noktaya taşır onları. Ayrıca ailede herkes kendi gücünün, liderliğinin farkına varmaya başlar. Böyle bir ortamda fikrini söyleyebilmek, kendini ortaya koymak, bunun kabul görüyor olması çocukların gelişimi adına çok büyük katkılar sağlayacaktır. Dolayısıyla aile toplantıları çocuğu yaşama hazırlayacak. Karşısındakine saygı duyma, yeri geldiğinde bir dakika benimle böyle konuşamazsın gibi saygı bekleme değerleri edinecektir. Görev alma, görevi dağıtma, yapmadığı zaman karşılığını kabul etme özür dileme ve geleceği planlamayla ilgili müthiş yolculuğu bu aile toplantılarıyla başlayacaktır.
*******AİLE TOPLANTISI TEMEL ATMA TÖRENİ
* Bir anne baba ailesinin sorumluluğunu almışsa "bizim aileyi ben mi yönetiyim yoksa benim bile dikkat edeceğim, benim de üstümde değerler mi olsun" sorusunun yanıtını da vermiş olması gerekiyor.
* Aile toplantıları için ilk olarak eşlerin hemfikir sahibi olması lazım. Aile toplantılarından beklentilerinin ne olduğunu belirlemeleri lazım.
* Anne babanın bu çocuk nasıl bir insan olsun ben buna nasıl katkıda bulunabilirim konusunu bir açıklığa kavuşturması lazım. Aile toplantılarının "oturun bakalım beni iyi dinleyin" diye konuşan düşüncelerini ev halkına aktaran bir aile büyüğü çevresinde olmamalı. Aile toplantısında kasıt demokratik bir ortamdır. Hem büyüğün hem de küçüğün birbiriyle konuşabildiği temel bir yapı içerisinde oluşmalıdır. Anne baba sorgusuz sualsiz çocuğundan itaat etmeyi bekliyorsa bunun aile toplantısı olması söz konusu değildir.
* Aile toplantılarına ilk başlandığında bir konu, bir yapı oluşturulmayacak. Bu yapı tüm aile bireyleriyle beraber oluşturulacak. Ailenin değerleri, önemleri hep beraber konuşularak belirlenecek.
Mesela "Çocuklar haftada yarım saat hep beraber toplanıp konuşacağız. Sizce bizim evimizde "ben ne dersem onu yapmak zorundasınız" diye bir aile mi oluşsun, yoksa sizin de hesaba alındığınız hepimizin ailesi mi olsun ne dersiniz diye bir giriş yapılabilir. Sonra ben sana vursam ne hissedersin gibi bir soruyla öfke kavramı, saygı sevgi kavramı konusunda konuşmaya başlanılabilir. Tüm bunlar konuşulurken çocuklar yavaş yavaş varoluşlarını hissetmeye başlayacaktır.
* Çocukların halledemeyecekleri yada ezilip büzülecekleri konular aile toplantısında dile getirilmemelidir. Örneğin çocuğu özel okula gönderip göndermeme anne babanın kararıdır. Aile ekonomik bir sıkıntıya düştüğünde çocukla senin okulun beni zorluyor gibi onu ezecek şeklinde konuşmalara girilmemelidir. O zaman oluşturulan aile değeri beni ihlal ediyorsun diye bağırır.
* Dürüstlük, sağlık, empati, sevgi, saygı, hakkaniyet, tutumlu olmak gibi konuların konuşulması, çocukta çok iyi oturtulması, önemleri hissettirilmesi lazım. Çocuk kavramları benimsediğinde örneğin birisini sigara içerken gördüğünde bir şaşkınlık ve hoşlanmama durumu yaşayacaktır. Çünkü ailesinden sağlık değerini, bu kavramın önemini öğrendi. Bundan sonra bu değerin koruyucusu olacak ve türkçe konuşur gibi değerleri konuşacaktır yaşamında. Bu altyapı oluşturulduktan sonra yavaş yavaş yolcuğuğa devam edebiliriz.
*********AÄ°LE TOPLANTISININ SÃœRECÄ°, AKIÅžI, YOLU YORDAMI
* Ailemizce önemli olan ve tüm aile bireylerinin uymasını istediğimiz değerleri oluşturmak için ortalama bir altı aya ihtiyacımız var. 6 aylık bilinç oluşturma sürecinde toplantının önemi ve katılım zorunluluğu çok iyi oturtulması gerekiyor. Bu sayede bundan sonra ne yapacağımıza dair bize bir zemin hazırlanmış olacak.
* Haftada bir yarım saat biraraya gelerek bizim aileyi oluşturacak değerler konusu ile ilgili bir fikre varılır. Bu bir nevi sözleşme oluyor. Biz bu andan itbaren hayatımızı adını koyduğumuz bu değerler çerçevesinde yaşayacağız. Örneğin sağlık kavramı bizim aile için önemli dolayısıyla senin dişini fırçaşalaman da önemli hale geliyor benim sigara içmiyor olmam da. Dürüstlük kavramı bizim için önemli ve ben de sana yalan söylemiyorum sen de bana yalan söylemiyorsun.
* Kavramlar yerleştikten sonra ikinci adım olarak aileyle yapılacak işlerin bir listesini çıkarabilirsiniz. Ev temizliği, bulaşık, ders, ev düzeni vs. gibi. Yavaş yavaş Ayşe çöpü atacak Ali ödev yapacak gibi herkese kendi sorumluluğu çerçevesinde görevler alıcak. Sonrasında da görevi yerine getirmeme de kendisine uygulanacak yaptırımı belirleyecek aile üyeleri. Bu bir hak mahrumiyeti olabilir mesela.
* Herşey yoluna girdikten sonra da 5 yaşından itibaren her aile bireyi sırayla bu toplantıları yönetecek. Ayrıca 2 yaşından büyük herkes aile toplantısında bulunmalı ve herkesin birarada olabileceği zamanlar seçilmelidir toplantı günü olarak.
*******AİLE TOPLANTISI KONUSUNDA ÇOCUK ARIZA YAPIYORSA
* Aile büyüğü çocukların ruhsal durumu konusunda iyi gözlemci olmalı. Örneğin çocuğun toplantıya katılmak istemeyecek kadar morali bozuk olabilir. Böyle durumlarda gerekli töleranslar tanınabilir. O haftanın toplantı konusu olarak ani gelişen ve çocuğa destek olunması gereken durum seçilebilir. Bu yönde bir sohbet geliştirilebilir.
* Çocuk aile toplantılarını kabul etmiyor yada gereken ilgiyi önemi göstermiyorsa bu durum ebeveynin otoritesini gerektirir.
* Ebeveyn çocukla "bak arkadaş sen bu ailenin üyesi misin değil misin? Bu ailenin üyesiysen aile biriminin bütünlüğü bakımından buraya katılmanı bekliyoruz. Bİr karar vermeni bekliyoruz" şeklinde bir konuşmaya girebilir. Genellikle her çocuk aile tarafından sevilmek değer görmek, takdir edilmek onun bir parçası olmak ister. Aksi ve aşırı bir tepki söz konusuysa bu sağlıklı bir durum değildir ve bir uzmandan yardım alınmalıdır.
* Bunu yanında değerlerin henüz tam olarak oturtulamadığı ailelerde çocukta sürekli muhalefet olma durumuyla karşılaşılabilir. Özellikle ergen yaştaki çocuk anne babanın olgunluğunu, bu süreçteki kararlılığını test etmek ister bazen. Bu durumlarda çocukla "sen bunları söylerken kim oluyorsun. Bu ailenin bir üyesi olarak mı konuşuyorsun, aklı başında ve bu değerleri yaşatan bir insan mısın yoksa bu ailenin geleceğini istemeyen tamamen dışarda kalmış bir insan mı?" gibi diyaloglara girmek işe yarayacaktır. Çocuk sevgiyle, inançla ve sabırla bu süreçten geçirtilirse ailem beni seviyor ve bu sürece inanıyorlar mesajı alır.
Bu yazı Doğan Cüceloğlu'nun izlediğim bir tv programından çıkardığım notlarla oluştu. Dilerseniz buyrun siz de dinleyin. http://www.dogancuceloglu.net/tvprogrami/62-aile-toplantilari
Açıkcası bu programı dinleyene kadar ben aile toplantısının annenin babanın ve çocuğun ev yönetimiyle ilgili hep beraber bir karara varıp onu uygulama süreci olduğunu düşünüyordum Ama kalıcılığını sağlamak için bir takım değerler oluşturma ve onları benimsetmek için de 6 aylık bir çaba gerektiğini bu aile toplantısını bu derece ciddi bir iş olduğunu hiç bilmiyordum.
Bu yazı: yine boş durmadı. öğrenmeye ve öğrettiklerini aktarmaya devam etti. Herşey sağlıklı bir aile ve sağlıklı bir gelecek içindi.
0 yorum
Yorum EkleYorumunuz