Çocuğunuz;
- Başladığı işleri sonuna kadar götürüyorsa,
- Sınıfında başaoruluyorsa,
- Başarılı, gözde öğrenciler arasındaysa,
- Düzgün görünmeye önem veriyorsa,
- Enerjisi bol olmasına rağmen çok iş yapmaktan yoruluyorsa
- İlgi alanları ve yetenek alanları fazla sayıdaysa,
- Kendine güveniyorsa,
- Kendince proje ve çalışmalar üretiyorsa,
- Kendine göre hedefler belirler, bu hedeflere ulaşmak için çaba harcıyorsa,
- Sürekli meşgul ve aktif bir çocuksa,
- GiriÅŸkense,
- Ä°kna etme yeteneÄŸi varsa,
- Beğenilmek ve takdir görmekten hoşlanıyorsa,
- Boş durmaktan hoşlanmıyorsa,
- Aynı anda birden fazla işi yapıp başarmaya çalııyorsa,
- Organizasyon becerileri varsa,
Sizin çocuğunuz başaran kişilik özelliği taşıyor demektir. Çalışkan, çok sorunlu olmayan ve her eve lazım çocuk tipleri başaran kişilik özelliğinde olanlar diye düşünüyorum. "Yürekten Anne Baba Olmak" kitabından yardımla bu kişilik özelliğini tanıyalım.
Başaran Kişilik Özelliği Öne Çıkan Çocukların İç Sesleri: "Daha fazla çalış, daha fazla gayret et" diyerek onu başarılı olmatya yönlendirir. Bu çocuklar yaptıkları işle insanları etkilediklerini, düşünerek kendi kendilerini motive ederler.
Oyunları:
- Grup oyunlarında baskın olmak isterler ve bazen zor kabul görürler.
- Etraflarında pek çok arkadaş vardır fakat yalnız bir veya ikisi ile kendilerini yakın hissederler.
Desteklenmesi gereken yönleri:
- Dinleme becerisi,
- Empati ve iletiÅŸim becerileri,
- Planlama becerisi,
- Eğlenmeye zaman ayırabilme.
Ebeveynlere öneriler:
- Çocuğunuza sevginizi sözlü ifadelerinizle, ona dokunarak sıkça gösterin. Başardıkları için değil, szin çocuğunuz olduğu için sevdiğinizi anlatın
- Hayattaki herşeyin başarılı olmaya dair hedefleri gerçekleştirmekten ibaret olmadığını, yaptığı işlerle diğer insanların yaşamlarına olumlu katkılar bulunabilme konusunda da sorumluluklarının olduğunu ona anlatın.
- Çocuğunuza hayattaki herşeyin başarılı olmaya dair hedefleri gerçekleştirmekten ibaret olmadığını, yaptığı işlerle diğer insanların yaşamlarına olumlu katkılarda bulunabilme konusunda da sorumluluklarının olduğunu anlatın.
- Zorluk anlarında umut verin.
- Herhangi bir konuda yaptığının yanliş olduğunu düşünüyorsanız, hemen tepki gösterip itiraz etmeyin. SAbırlı olun, bazı sorular sorarak çocuğunuzu durumla ilgili düşünmeye yönlendirin.
- Önemsediğinizi ona gösterin. onu dinleyin, anlamaya çalışın.
- Çalışkanlığını ve azmini takdir edin. Hayallerini ve başarmak istediklerini dinleyin.
- Başkalarını küçümsemeyin. Yapmış olduğu işten ziyade çabalarını takdir edin.
- Çocuğunuz sıkça çok çalışmaktan ve rekabetten yorulup geginleşebilir. Böyle zamanlarda sakinleşmesi ve rahatlaması için yarış içermeyen eğlenceli etkinlikler düzenleyin.
- Başarılı kişilik özellikleri öne çıkan sorular zaman zaman kendi yapmakın. istedikleri etkinliklere yada işlere aşırı biçimde odaklanırlari etrafındaki insanlarla ilgilenmezler. Böyle zamanlarda çocuğunuza arkadaşlarıyla ve dostlarıyla ilgilenmenin önemini anlatın.
- Çocuğunuzun istenmeyen asi davranışları ile karşılaştığınızda agresif, otoriter tutum göstermeniz, ona şiddet göstermeniz, ona şiddet uygulamanız içten içe onun derinlerdeki özgüvenine büyük darbeler vurur. Çocuğunuzun size meydan okumasına, daha çok karşı gelmesine neden olabilir. Bu yüzden çocuğunuzdan beklentilerinizi samimi, içten ve sakin bir dille ona anlatın.
- Başaran kişilik eğilimdeki çocuklar kendilerini göstermeyi, fark edilmeyi fazlaca önemserler. Bu sebeple başaran kişilik özellikleri öne çıkan çocuğunuzun yaptıklarını farkettiğinizi sözlerinizle ona gösterin.
- Kaldırabildiğinden fazla yükün altına girmemesine dikkat edin. Kendini gösterme ve başarma arzusu ile büyük sorumluluklar altına girebilir. Bu sebeple çocuğunuzu yakından gözlemleyin ve onunla gönüllü olduğu sorumluluklar konusunda sohbet edin. Farkedemediği durumları farketmesine yardımcı olun. Örneğin; başaran özelliği baksın kızınız, lise okul tercihlerini yapacağı, önemli bir sınava gireceği yıl, aynı zamanda sınıf başkanlığı için de aday olabilir. Alanmak istediği sorumlulukların hayatını nasıl etkileyeceği konusunda düşünmesini sağlayın.
- Eğlenmenin, dinlenmenin, gülmenin de hayatın bir parçası olduğunu çocuğunuza anlatın.
Not: Kendini tanıma ve içe dönük düşünme yönünden eksikleri vardır. Rekabet odaklı olduğu için kendisinden daha iyi olanlarla karşılaştığında yenik düştüğünü hisseder. Amacına ulaşmazsa büyük hayal kırıklığı ve stres yaşar. Kendisi için çok yüksek hedefler koyarak yapabildiklerinin çok daha fazlasını yapmaya çalışır. Dış dünyayı etkileme eğiliminde oldukları için gerçek duygularını ve ihtiyaçlarını ve duygularını farkedemeyebilir.
Başaran Kişilik Özelliği Öne Çıkan Çocuklarınızın;
- Sosyal ve sözel becerileri gelişmiştir.
- Güçlü bir özgüvene ve kararlılığa sahiptir.
- İnsanlara ilham verme, onları ikna etme ve yönlendirme konusunda yeteneklidir.
- Sorunlara kolaylıkla, pratik çözümler bulabilir.
- İç motivasyonu yüksektir.
- Sabır, sebat ve çalışkan yetileri çok güçlüdür.
- Başladığı işi kendini hırpalarcasına da olsa çalışarak, elinden elienik düştüğünü hisseder.nden gelenin en iyisini ortaya koyarak tamamlar.
0 yorum
Yorum EkleYorumunuz