Çocuğunuz;
- Gireceği ortamlarda kendini güvende hissetmeyi çok önemsiyorsa,
- Çocuğunuzun ruh hali ciddi ve sinirli özellikler gösteriyorsa,
- İnsanların düşüncelerine muhalif fikirler öne sürüyorsa,
- Dışarıdan korkusuz gibi görünüyorsa,
- Zaman zaman tepkisel ve agresif davranıyorsa,
- Aşırı tedbirli bir yapıdaysa,
- Çocuğunuzun kendine özgü kaygıları varsa,
- Belirsizlikler karşısında rahatsızlık duyuyorsa,
- Şüpheci bir yapıdaysa,
- Çocuğunuz için düzen önemliyse,
- Karar verirken çok düşünüyorsa,
- Düşünceli davrnmaya özen gösteriyorsa,
Sorgulayıcı kişilik eğiliminde bir çocuğunuz olduğunu söyleyebiliriz. Her kişilikte olduğu gibi bu kişilik eğiliminin de güçlü ve olumlu yanları olduğu gibi zayıf ve geliştirilmesi gereken yönleri var. Onun için anne olarak hiçbirimizin mükemmel olmadığı gibi çocuklarımızın da hiçbiri mükemmel değildir. Bize düşen çocuğumuzun olumlu yönlerinin keyfiyetini sürerken desteklenmesi gereken yönlerinin de peşini bırakmamak. Yani, tıpkı sorgulayıcı kişilik özelliğini anlatacağımız kitabın adında olduğu gibi "Yürekten Anne Baba Olmak".
Sorgulayıcı Kişilik Özelliği Öne Çıkan Çocukları Harekete Geçiren Unsur: Durumun açıklığı ve netliğidir. Pohpohlanıp boş bir şekilde gaz verilmesinden hoşlanmazlar. Onun başarılı olması adına anlaşılır ve basit hedefler koyun. Sorgulayıcı çocukların enerjileri yüksek olmasına karşın bazen aşırı tembelleşebilirler.
Sorgulayıcı Kişilik Özelliği Öne Çıkan Çocukların İç Sesleri: "Dikkatli ol" dur. Onlar için yaşamın temel öğesi "Maktır" tır. Yaşamları boyunca bağlı oldukları değerleri vardır ve bunlarda çok az taviz verirler. Duygularına fazla kapılmadan mantıksal yönlerini daha çok kullanırlar.
Oyunları;
- Sorgulayıcı özelliği baskın olan çocuklar arkadaşları ile vakit geçirirken veya yeni şeyler öğrenirken kendini korumak, güçlü ve cesur olduğunu göstermek farklı davtranışlar yapabilirler.
- İkili oyunları daha çok tercih edebilirler.
- Arkadaşlarına sadıktırlar ve özellikle yakın arkadaşlarına çok önem verirler.
- Bilgisayar oyunlarına çok düşkündürler ve teknolojik oyuncaklara karşı ilgilidirler,
Desteklenmesi gereken yönleri:
- Kendini güvenli bir biçimde ifade edebilme,
- Empati kurabilme,
- Grup çalışması yapabilme, işbirliği kurabilme,
- PaylaÅŸma,
- Ä°letiÅŸim becerileri.
Ebeveynlere Öneriler:
- Çocuğunuza karşı açık ve dürüst olun. Kendiniz ona açık net ifade edin. Verdiğiniz sözleri tutun, tutamayacağınız sözler vermeyin. Böylelikle çocuğunuzun insanlara güven duymasına yardım etmiş olursunuz.
- Durumları daha iyi anlamak, korumak adına sorular soran çocuğunuzun sorularını sabırla yanıtlayın. Öğrenmek istediği konularda ona yardımcı olun.
- Çocuğunuz istenmeyen bir durum karşısında daha çabuk karamsarlığa kapılabilir. Köötümser düşünce ve varsayımlarına destek vermeyin ve sizin olumsuz düşüncelerinizden de onun yanında söz etmeyin.
- Çocuğunuzun yaşamında sık değişiklikler yapmayın. Bir değişim yapmanız gerektiğinde yeni duruma alışabilmesi için bunu adım adım yapın.
- Aşırı koruyucu olmayın. Belirsizliklerle başedebilmesi için kendi gücünü kullanmasına, beceriler geliştirmesine ihtiyacı vardır. Bunun için ona gereken özgürlüğü tanıyın ve yaprıkarının sonucunu görebileceği ortamlar hazırlayın
- Sorgulayıcı kişilikteki çocuğunuza koruyucu omak kadar aşırı özgürlük vermek de olumsuz etkiler yaratıri. Çünkü bu tip çocuklar kendilerini güvende hissedebilmek sakin ve kararlı ebeveynlere, gerekli kural ve sınırlamalara ihtiyaç duyarlar.
- Zaman zaman tembelliğe kapıldığında onu hareketsiz bırakan tv ve bilgisayarı rtadan kaldırın veya kullanımını sıırlandırın. Başka etkinliker önerin.
- Çocuğunuz herhangi bir nedenle içinde biriktirdiği öfkeyi farklı bir biçimde parlayarak gösterebilir. Böyle durumlarda sakince durumu anlama ve dinleme konusunda gayret edin.
- Çocuğunuz tedbirli kişiliği sebebiyle zor durumlarda kalmamak adınasorumluluklarına aşırı önem verebilirler. İşler yolnda gitmediğinde paniğe kapılabilirler. Bu durumu önlemek adına onları hazırlıklarını ve ödevlerini önceden yapmaya yönlendirin. Planlı olmak sorgulayıcı kişilikteki çocukların hayatını kolaylaştıracaktır.
- Çocuğunuz kaygılı bir durum yaşadığında siz sakin ve soğukkanlı davranarak ona destek olun. Siz de kaygılanırsanız çocuğunuzun kararlarını daha zor vermesine, zihninin karışmasına neden olabilirsiniz.
Sorgulayıcı kişilikte bir çocuğunuz varsa;
- Tedbirlidir.
- Bir amaca hizmet etmek için başkalarıyla bir araya gelmekten hoşlanır.
- Dostlarına ve amaçlarına saygılıdır.
- Güçlü ve cesurdur.
- Güvenilir dürüst ve adildir.
- Koruyucudur, dayanıklıdır.
- Analitik düşünür. Her şeyi sorgular.
- Her türlü olasılığı düşünür ve önlem alır.
- Düzenli olmak onun için çok önemlidir
- Derslerinde iyi olmak ve öğretmenini memnun etmek için gayret gösterir.
- Planlama yapabilme becerileri geliÅŸmiÅŸtir.
- Çevresiyle ve olaylarla çok ilgilidir.
Not: Sorgulayıcı kişilikteki çocuğunuzu uzak doğu sporlarına katılmaya teşvik edin. Bu etkinlikler onların fiziksel olaak kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olacaktır.
İşte durum bundan ibaret Hadi size kolay gelsin. Dilerim iyiki bunları öğrendim demenize ve çocuğunuzla ilişkilerinizde pozitif gelişmelere katı sağlayan bir yazı olmuştur bu.
0 yorum
Yorum EkleYorumunuz