"Yürekten Anne Baba Olmak" kitabından yeni bir kişilik özelliği tanıyarak hangi karakterdeki çocuğa nasıl yaklaşım konusunda bir adım daha ilerliyoruz. Eğer buada yazılanları kulağınıza küpe yaparsanız, Barışçı Kişilik Eğilimindeki çocuğunuza bu uyarılar doğrultusunda yaklaşırsanız birbirini daha iyi anlayabilen, daha iyi ilişkiler içine olabilen bir ebeveyn-çocuk olabileceğinizi düşünüyorum.
Çocuğunuz;
- Girdiği ortamlarda uyumlu özellikler gösteriyorsa,
- Açık havada sakin ve rahat davranıyorsa,
- Arkadaşlarıyla olumlu be uyumlu ilişkiler kuruyorsa,
- Her şeyin yolunda olması ve mutlu olmayıçok ister ve bunu sıkça dil getiriyorsa,
- Çatışma ve kavgalar çocuğunuzu rahatsız ediyorsa,
- İyi kalpli ve iyi niyetli tavırlar sergiliyorsa,
- Farklı davranışları olan arkadaşlarına anlayışlı ve hoşgörülü davranıyorsa,
- Karar vermede zorlanıyorsa,
- ​Doğa ve hayvanlara karşı özel ilgisi var mı?Nazik ve kibar davranıyorsa,
- Dinlemeyi seviyorsa,
- Farlılık ve değişikliklrden rahatsız oluyorsa,
Bu maddelerin en az onunu çocuğunuzda görüyorsanız Barışçı Kişilik Özelliği baş göstermeye başladığı söylenebilir.
Barışçı Kişilik Özelliği öne çıkan çocukların İç sesleri: "Memnun et ve uyumlu ol" sözcükleridir.
Oyunları:
- Yüksek enerji ve hareker gerektiren oyunlardan ziyade daha sakin, ikili veya üçlü oyun grupları şeklinde oyunlar oynamayı tercih ederler.
- Oyunlarında geçim ve anlaşmazlık sorunu yaşarlar.
- Hemen her türden kişilikteki çocuklarla kolay ve uyumlu arkadaşlık kurabilirler.
- Doğaya ve hayvanlara aşırı düşkündürler.
- Doğada, açık havada oyun oynama onlara daha cazip gelir.
Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Gereken Yönleri:
- Karar verme,
- Kendi istek ve ihtiyaçlarının farkına varabilme,
- GiriÅŸimci davranabilme ve cesaret,
- Sözlü olarak kendini güvenli biçimde ifade edebilme,
Ebeveynlerine Öneriler:
- Bu kişilik özeelliğindeki çocuklar hırs, başarma azmi ve gayreti bakımından akranları daha yavaş ve daha ağır olabilirler. Çocukların strese girmemeleri açısından çocuğun kapasitesi ve davranışlarına uygun küçük hedefler belirleyerek iişe başlayın Zamanla hedeflerini yükseltmek adına onu teşvik edin.
- Çocuğunuz hata yaptığında ona büyük tepkiler vermeyin. Bağırarak konuşma ve kontrolsüz tepkiler, bu kişilik özelliği baskın olan çocukların anne babalarından uzaklaşmalarına ve onlarla aralarında duvar öörmelerine neden olur. Ayrca özgüven sorunları, içe kapanma ve güvensizlik oluşabilir.
- Çocuğunuzu iletişime ve sözlü olarak kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmeye teşvik edin.
- Barışçıl Kişilik Özelliği baskın çocuklar bazen yavaş kareket etmelerinden dolayı sorumluluklarını yetiştirmek de zorlanırlar. Çocuğunuzun planlı olması konusund destekleyici olun v ağır hareketlerini eleştirip sık sık gündeme getirmeyin.
- Çocuğunuz bazen çevresindekileri üzmemek adına kendi isteklerinden vazgeçebilirler. Bu çocuğunuzda iç huzursuzluk oluşturabilir. Onun için çocuğunuzun kendi isteklerini dile getirme konusunda destekleyici olun.
- Çocuğunuzu farklı etkinlik ve faaliyetleri deneme konusunda cesaretlendirin. Çekimser ve cesaretsiz kaldığı konularda destekleyin, çok koruyucu davranmayın.
- Özenle ve dikkatle dinleyin, fikirlerine saygı duyduğunuzu gösterin.
- Çocuğunuzu belirli sorumluluklar konusunda harekete geçirmek için ona büyük resmin içindeki yerini anlatın. Yapacağı şeylerin anlamlarından bahsedin.
- Ebeveyn ve çocukların birlikte yaptığı açık hava etkinlikleri çocuklarla anne babalarının ortak paylaşımlarının artmasına sebep olurken aile içi ilişkileri güçlendirecektir.
"Reis Kişilik Özelliği" nde de yazdığım gibi Barışçıl Kişilik Özelliği ne sahip bir çocuğunuzun da size iyiki dedirtecek yönleri var. Mesela ne güzel ki iyi kalpli, anlayışlı, düşünceli bir çocuğunuz var. Şefkatli, anaç yürekli, babacan... İnsanlara ve tüm canlılara önem verir çocuğunuz. Karşısındaki kişinin duygularını çok iyi anlar. Yardımcı olur, destekler, sorumluluk duygusu güçlüdür. Hayata iyimser gözlerle bakar, herşeyin mutluluk verici olmasını ister.
NOT: Barışçı Kişilik Eğilimdeki çocuk ebeveynlerine küçük bir sır... Çocuklarınızı dokunarak sevin ve onlara karşı iyi bir dinleyici olun. Hassas oldukları için ağır eleştiride bulunarak ruhen yaralamamaya da çok dikkat edin. Onlar anne, baba, onlar gelecek olacak. Unutmayın!
0 yorum
Yorum EkleYorumunuz