Çocuğum Kıskanıyor Mu?


Kardeş kıskançlığı konusunda daha önce yazığım "Kıskanabilmek De Güzeldir" yazısından sonra biraz araştırmalara girdim. Çocuğumuzu tanıma adına bize ipucu verecek kıskançlık belirtilerinden bahsetmek istiyorum size. 

Zaten bir çocukta her zamankinden farklı görülen davranış biçimleri ben kardeşimi kıskanıyorum, bana karşı olan sevginin paylaşılmasından, ilginin eksilmesinden, anlayışlı olmak zorunda kalmaktan mutlu değilim diye bas bas bağırıyordur. Biz anneler için hayata gözlerini yeni açmış güven arayışında, sevgi arayışında, ilgi, sıcaklık arayışında olan bebek ne kadar önemliyse bir ağbi yada abla olarak üzerine yeni görevler yüklenen çocuğumuz da şüphesiz aynı değeri taşıyor. (aman onun görevi falan şöyle dursun yeter ki kıskanmasında dediğinizi duyar gibiyim, ama sizin gibi düşünmüyor demek ki. Bu olayı çok önemsiyor ve içinde kim bilir ne fırtınalar kopuyor.) Dolayısıyla bebeğim ağlıyor acıktı mı, altını mı ıslattı, koliğimi başladı, ağrısı mı var, ateşi mi yükseldi diye sorgulayıp kontrol ederken, büyük çocuğum ne istiyor, davranışları ne alemde, kendini nasıl hissediyor ve onun için ne yapmalıyım gözleminin de peşini bırakmamalıyız. Birinin hayatı tanıma diğerinin kardeşli yaşama adım atma telaşı mutlaka ayrı bir telaş biz anneler için. Anne olmak  farklıdır evet ama 2 çocuk annesi olmak süper, 3 çocuk annesi olmak daha sıradışı, 4 çocuk annesi olmak mükemmel güçler daha fazlası imkanı zor ister. Onun için anneliği de sahip oldukları çocuk sayısına göre derecelendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kolay değil sadece kendi hayatını kontrol etmek de bile zorlanabiliyorken hayata kattığın yeni bir hayatın yada diğerlerinin ruhunu yüreğini düşüncelerini sağlıklı beslemek. Aşağıda yazanlar size hani şu ağbi yada abla rolüne geçen diğer bebeğinizdeki kıskançlık tutumunu değerlendirmenize yardımcı olacağına inanıyorum.

 

- Çocuk bebeksi davranışlara geri dönebilir. Altına yapma, bebek gibi konuşma, parmak emme gibi davranışlar gösterebilir.

- Kâbus gördüklerini, sık sık çişlerinin geldiğini bahane ederek ilgiyi tekrar kendilerine çekmek isteyebilirler.

- Çocuk o güne kadar ailenin ilgi odağı olduğu için yeni gelen kardeşle birlikte kendini ikinci plana itilmiş hissedebilir. Böyle bir durumda çocukta içine kapanma, sessizleşme gibi tepkiler görülebilir.

- Hem gün içinde hem de geceleri aşırı sinirli olabilirler. Sakinleşmede zorlanırlar. Öfkelerini ve hırslarını çevrelerindeki insanlara vurarak, tekme atarak gidermeye çalışırlar.

- Daha önce anne ve babasından hiç istemediği şeyleri istemeye başlayabilir. 

- Uyku düzenlerinde bozulmalar görülebilir. Koktuklarını bahane ederek anne ve babasıyla yatmak isteyebilir.

- Eğer okula gidiyorsa evden ayrılmamak için okula gitmek istemeyebilir. 

- Fiziksel bir rahatsızlıkları olmadığı halde karın ağrısı, mide bulantısı gibi psikosomatik belirtiler gösterebilirler. Bazı çocuklarda ateşlenme bile görülebilmektedir.

- Anne babalarına “Artık beni hiç sevmiyorsunuz, kardeşimi benden daha çok seviyorsunuz” şeklinde isyan edebilirler.

- Anne babalarına sürekli kendisini sevip sevmediklerini sorarak onların sevgisini sınamaya çalışabilir. Onların kendisine olan sevgilerinden bir türlü emin olamaz.

- Kardeşleri evde yokmuş gibi davranabilirler. Onunla hiç ilgilenmeyip o evde yokmuş gibi hayatlarını devam ettirmeye çalışabilirler.

- Anne ve babanın bebekle ilgilenmesini engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışırlar. Önceleri tek başına yapabildikleri şeyleri yapmaktan kaçınırlar. Örneğin tek başına üstünü giyip yemeğini yiyebilirken daha sonra yardım istemeye başlarlar. Annesinin yemek yedirmesini, üstünü giydirmesini isteyebilir.

- Kendisinden yapılması istenen işleri geciktirebilir ya da yapmayabilir.

- Sürekli olarak kardeşine olan kızgınlığını öfkesini belirtir.”Artık evimizden gitsin, bu ne biçim bebek hiçbir işe yaramıyor” gibi.

- Sinirlerini üstlerinden atmak için çevrelerindeki hayvanlara eziyet edebilirler. Kedinin kuyruğunu çekmek, kuşun tüylerini yolmak gibi.

- Bazı çocuklar kardeşlerinin oyuncağını kırma, yanlışlıkla kucağında düşürme, çimdikleme davranışları gösteriyorsa

- Bazı durumlarda çocuk kıskançlık belirtilerini kendi içinde saklar. Belirtilerin tam tersini göstererek kardeşine aşırı ilgi ve sevgi gösterisinde bulunuyorsa. Bunun nedeni annesinin sevgisinin tamamını kaybetme korkusudur.

- Kardeş kıskançlığını çok yoğun yaşayan çocuklar kardeşlerini ortadan kaldırmak için çeşitli planlar yapabilir ve uygulamaya çalışabilirler.

- Yaşları büyüdükçe kardeşini kıskanan çocukta her fırsatta kavga çıkarma davranışı, oyuncaklarını kardeşiyle paylaşmama ve yalan söyleme gibi durumlar görülebilir.

- Yaş farkı az olan çocuklarda, yaş farkı fazla olan çocuklara göre kardeş kıskançlığı daha fazla görülebilir.

- Bazı çocuklar mizaçlarında dolayı kıskanç bir yapıya sahiptirler.

Sizde de durum böyleyse eğer kolay gelsin size. Dilerim bu yazılanlar biraz olsun size yardımcı olur.

Etiket :  Kardeş kıskançlığı , Kıskançlık belirtileri 

0 yorum

Yorum Ekle

Yorumunuz

  1.